2015. szeptember 24.

Élménybeszámoló a Fodor Ákos témájú Booktion!-ról




Fodor Ákos leheletfinom képei, tűpontos megfigyelései és végtelené tágított párszavasai a Booktion! résztvevőit is megihlették. 

Ez az interaktív irodalmi program 2013 márciusában indult útjára, egyszerre Szentendrén és Budapesten. Már a neve sokat elárul: az angol „book” és az „action” szavakból jött létre, és ennek a szellemében is zajlik a körülbelül kétórás esemény. Irodalmi szövegekkel foglalkozunk, de nem passzív befogadóként, hanem aktív, tevékeny és nemegyszer alkotó résztvevőként. Szétszedjük, összerakjuk, továbbírjuk, kibeszéljük, lerajzoljuk, lemozogjuk ezeket a szövegeket, egy kötetlen hangulatú közösségi élmény keretében. 

Legutóbbi alkalmunkon, 2015. szeptember 17-én, Fodor Ákos költeményeivel foglalkoztunk. A meleg színekkel telített indián nyár szinte hozza magával a befelé fordulás iránti vágyat, a lassúbb gondolatok iránti igényt, így jó időzítéssel kerültek terítékre ezek a versek.

A Booktion! alkalmain mindig az interaktivitáson, az egymásra figyelésen van a hangsúly, igazi kis közösség épül a havi rendszerességű eseményeken. Fodor Ákos versei ezt a fajta egymásra figyelést már az aktuális Booktion! elejétől koncentráltan lehetővé tették: külön papírokra nyomtatott haiku-kupacból húzott mindenki egyet-egyet, és mondta el, jelenlegi állapotához hogyan tudná kötni a költeményt. A versek különböző rétegeinek köszönhetően mindenki választhatott, mennyire szeretne mélyre nyúlni: a résztvevők igény szerint megmaradhattak a lazább felszínen, vagy a biztonságos közegben megoszthattak valami személyesebb gondolatot is.


Az esemény alkalmain szeretünk játszani a formák határainak feszegetésével, szövegeket műfajokon átemelni, átalakítani. Erre most is volt lehetőség, amikor három versből alkottak egy-egy összefüggő történetet a párokba rendeződött résztvevők.

Fodor Ákos versei erősen asszociatív jellegűek, így ez a fajta kapcsolódási pont sem maradhatott el. Egy láncgyakorlat alkalmával a résztvevők az általuk választott versről asszociáltak szavakra, fogalmakra, amelyeket aztán a következő embernek a saját versére kellett vonatkoztatnia.

A pörgősebb hangulatú gyakorlat után a Booktion!-t egy mélyebb beszélgetésben vezettük le, amikor újra kiderült, hogy ezek a versek mennyire sűrűek, még akkor is, ha csak néhány szóból állnak. Egy-egy, akár egysoros versről is rengeteg gondolat született, amelyeket egymást inspirálva szőttünk tovább. Igazi kellemes „kávéházi” beszélgetés alakult ki az alkalom végén a versek mentén, olyan témákat is érintve, mint a társadalom működése, a párkapcsolati problémák vagy éppen a körömpörkölt fontossága mindennapi életünkben…

Fodor Ákos művei jó alapnak bizonyultak a gondolatébresztő irodalmi és közösségi élmény átéléséhez, és egy kellemes hangulatban eltöltött, merengős és mosolygós őszi estéhez.

R. P.